Με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα η εορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Τίμιου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Το πρωί της Τρίτης ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ιστορική Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως (Δερβεκίστης) στην ορεινή Τριχωνίδα, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο, Αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη και ιερείς της περιοχής.

Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε σε τρία αντιθετικά ζεύγη που φαίνεται να αντιμάχονται στην σημερινή εορτή και στους αντίστοιχούς εκπροσώπους που τα εκφράζουν.

Το πρώτο είναι η αμαρτία που βρίσκεται απέναντι από το νόμο του Θεού. Σε κάθε εποχή αυτές οι δύο καταστάσεις της ζωής αντιμάχονται μέσα στο πεδίο της ηθικής. Ο νόμος και η εντολή του Θεού είναι εκείνα που στο τέλος επικρατούν. Είναι εκείνα που μεταβάλλουν τον κάθε άνθρωπο σε ζωντανή εικόνα του Θεού, που έχει ως σκοπό την κοινωνία και τη σχέση μαζί Του.

Το δεύτερο είναι η αλήθεια απέναντι στην ανηθικότητα, η οποία έχει πολλές εκφράσεις μέσα στη ζωή του ανθρώπου. Απέναντι στην ανηθικότητα του Ηρώδη και της Ηρωδιάδος έρχεται να αντιπαρατεθεί η αλήθεια του Προφήτη. Η αλήθεια είναι αυτή που στο τέλος πάντοτε φανερώνεται και δημοσιοποιείται, γιατί η αλήθεια δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ανηθικότητα.

Το τρίτο είναι η εκδικητικότητα απέναντι στην αγάπη του Θεού και το μαρτύριο. Η εκδικητικότητα είναι ένα τρομερό πάθος που, αν κυριεύσει την καρδιά του ανθρώπου, μπορεί να τον οδηγήσει σε μεγάλα ολισθήματα. Απέναντι στην εκδικητικότητα της Ηρωδιάδος αντιπαραβάλλεται η πραότητα και η αγάπη του Ιωάννη που οδηγείται στο μαρτυρικό τέλος, γεμάτος γαλήνη και συγχωρητικότητα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε, ότι έχουμε χρέος να ακολουθήσουμε το νόμο του Θεού και να αποφεύγουμε την αμαρτία. Να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να φωλιάσει μέσα στην ψυχή μας η εκδικητικότητα, αλλά μόνο η αγάπη για το Θεό και για τον άνθρωπο. Έχουμε ιερό καθήκον να υπερασπίζουμε, να εκφράζουμε και να ομολογούμε την αλήθεια και να γνωρίζουμε ότι πάντοτε η αλήθεια είναι αυτή που θα θριαμβεύει.

Τον Σεβασμιώτατο, τις αρχές του τόπου, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας και τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής φιλοξένησε αβραμιαία η μοναχή Μαγδαληνή που διακονεί με αυταπάρνηση το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου και των Αγίων Νεομαρτύρων Ιακώβου του Γέροντος, Ιακώβου και Διονυσίου, αλλά και του Αγίου Θεωνά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος εχρημάτισε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής.